Jeroom Slagboom, de onzichtbare man van de overwegen

Looptijd 25/03/2019 tot 07/07/2019

21 ongevallen aan overwegen met 4 dodelijke slachtoffers tot gevolg, dat is de dramatische balans van de eerste 5 maanden van 2019. Daarom lanceren we een opnieuw een sensibiliseringscampagne. Ontdek het verhaal van Jeroom Slagboom, de onzichtbare man van de overwegen.

Ontdek het verhaal van Jeroom nog tot 30 juni op tv (Een en Canvas) en op onze sociale media.

Ook aandacht voor spoorveiligheid in “Thuis”

Thuis-screenshot

Naast deze video met Jeroom Slagboom, waarmee we op een gemoedelijke manier aandacht vragen voor de verkeersregels aan overwegen, speelt spoorveiligheid ook een centrale rol in de aanloop naar de seizoensfinale van de bekende Vlaamse tv-reeks Thuis.

Samen met de makers van Thuis hebben we een scenario uitgewerkt waarin enkele hoofdpersonages van de populaire tv-reeks betrokken raken bij een ongeval op een overweg nadat ze de verkeersregels aan de overweg negeren. Ook de nasleep van verzekeringen en schadeclaims komt uitgebreid aan bod.

Met meer dan 1,2 miljoen kijkers was de samenwerking met Thuis een unieke kans om het grote publiek te sensibiliseren rond spoorveiligheid. Meer info over onze samenwerking met Thuis!

Een nationaal actieplan in de strijd tegen gevaarlijk gedrag langs de sporen

Naast sensibilisering voeren we de repressieve controleacties opgevoerd en blijven we investeren in technische preventieve maatregelen om het aantal spoorlopers en het aantal ongevallen aan overwegen te laten dalen. Met de steun van de overheid, de spoorwegpolitie en Securail hebben we vorige maand “Railspect” gelanceerd, een nationaal actieplan om gevaarlijk gedrag op het Belgische spoorwegdomein aan te pakken. Dit actieplan is er gekomen naar aanleiding van de verrassende – lees verontrustende – resultaten van een doorgedreven studie.