Spoorveiligheidspakket

De Schoolkit bestaat uit 5 lesmodules:

Module 1 - Klasuitstap

Trek er met je leerlingen op uit en laat hen van dichtbij kennis maken met een overweg en/of een station in de omgeving van je school.

Duur: 20-30 minuten
Doelpubliek: 8-12 jaar
Aantal deelnemers: maximaal 10-15 leerlingen

Module 2 - Theoretische presentatie

Deze presentatie geeft de leerlingen een theoretische basis mee over de elementaire spoorveiligheidsregels.

Duur: 20-30 minuten
Doelpubliek: 6-12 jaar
Aantal deelnemers: onbeperkt

Module 3 - Reuzenganzenbord

Wat betekent dit verkeersbord? Een trein kan niet afwijken van zijn traject: juist of fout? Hoeveel overwegen zijn er in België? ... Met het ganzenbordspel kunnen de leerlingen hun kennis rond spoorveiligheid testen en uitbreiden. Plezier verzekerd met de reuzenpionnen!

Duur: 15-20 minuten
Doelpubliek: 6-10 jaar
Aantal deelnemers: 1 tot 5 kinderen. Zijn er meer dan 5 deelnemers, vorm dan meerdere groepjes. Speel het spel met maximaal 5 ploegen.

Module 4 - Gezelschapsspel "Spoorzoekers"

Dit gezelschapsspel bestaat uit een ludiek parcours rond het thema spoorveiligheid. Het spel kan meerdere keren na elkaar gespeeld worden. Er zijn voldoende vragen en opdrachten voorhanden.

Duur:
"Korte" versie: 25 minuten
"Middellange" versie: 45 minuten
"Lange" versie: 60 minuten

Doelpubliek: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar). De allerkleinsten kunnen uiteraard ook meespelen... De spelregels zijn eenvoudig en de moeilijkere vragen kunnen worden overgeslagen.

Aantal deelnemers: 2 tot 6 kinderen. Zijn er meer dan 6 deelnemers, vorm dan meerdere groepjes. Speel het spel met maximaal 6 ploegen.

Module 5 - Thematische veiligheidsaffiches

De veiligheidsaffiches handelen over verschillende thema's en geven op een leuke en speelse manier de spoorveiligheidsregels weer: aan overwegen, in het station en langs de sporen. Leg uit wat mag en niet mag langs het spoor.

Duur: 30 minuten per thema
Doelpubliek: 8-12 jaar
Aantal deelnemers: onbeperkt