Spoorveiligheidspakket

Infrabel heeft een spoorveiligheidspakket ontwikkeld om kinderen van de lagere school vertrouwd te maken met de elementaire veiligheidsregels langs de sporen.

Het materiaal is bedoeld om leerlingen van het lager onderwijs te sensibiliseren over de spoorveiligheid. Je kan dit pakket downloaden of gratis bestellen en bij jou laten afleveren.

Module 1 - Klasuitstap

Trek er met je leerlingen op uit en laat hen van dichtbij kennis maken met een overweg en/of een station in de omgeving van je school.

Duur: 20-30 minuten
Doelpubliek: 8-12 jaar
Aantal deelnemers: maximaal 10-15 leerlingen

Module 2 - Theorie

Deze presentatie geeft de leerlingen een theoretische basis mee over de elementaire spoorveiligheidsregels.

Duur: 20-30 minuten
Doelpubliek: 6-12 jaar
Aantal deelnemers: onbeperkt

Module 3 - Reuzenganzenbord

Wat betekent dit verkeersbord? Een trein kan niet afwijken van zijn traject: juist of fout? Hoeveel overwegen zijn er in België? ... Met het ganzenbordspel kunnen de leerlingen hun kennis rond spoorveiligheid testen en uitbreiden. Plezier verzekerd met de reuzenpionnen!

Duur: 15-20 minuten
Doelpubliek: 6-10 jaar
Aantal deelnemers: 1 tot 5 kinderen. Zijn er meer dan 5 deelnemers, vorm dan meerdere groepjes. Speel het spel met maximaal 5 ploegen.

Module 4 - Gezelschapsspel "Spoorzoekers"

Dit gezelschapsspel bestaat uit een ludiek parcours rond het thema spoorveiligheid. Het spel kan meerdere keren na elkaar gespeeld worden. Er zijn voldoende vragen en opdrachten voorhanden.

Duur:
"Korte" versie: 25 minuten
"Middellange" versie: 45 minuten
"Lange" versie: 60 minuten

Doelpubliek: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar). De allerkleinsten kunnen uiteraard ook meespelen... De spelregels zijn eenvoudig en de moeilijkere vragen kunnen worden overgeslagen.

Aantal deelnemers: 2 tot 6 kinderen. Zijn er meer dan 6 deelnemers, vorm dan meerdere groepjes. Speel het spel met maximaal 6 ploegen.

Module 5 - Thematische veiligheidsaffiches

De veiligheidsaffiches handelen over verschillende thema's en geven op een leuke en speelse manier de spoorveiligheidsregels weer: aan overwegen, in het station en langs de sporen. Leg uit wat mag en niet mag langs het spoor.

Duur: 30 minuten per thema
Doelpubliek: 8-12 jaar
Aantal deelnemers: onbeperkt