Technici

Wil jij deel uitmaken van onze teams die verantwoordelijk zijn voor het onderhouden, de vernieuwing en de herstelling van de spoorinfrastructuur? Dan is een job als technicus bij Infrabel iets voor jou. Maak kennis met onze technische talenten en hun specialiteit.

Infrabel zoekt technisch talent voor het onderhoud en de vernieuwing van de sporen, de seininrichting en de bovenleiding. Het onderhoud van onze spoorinfrastructuur wordt gecoördineerd vanuit onze Logistieke Centra Infrastructuur (LCI). Er zijn verschillende LCI’s per provincie, dus de meeste van onze technici werken dicht bij huis.

  • Steek jij graag de handen uit de mouwen?
  • Kijk je uit naar een unieke job met veel opleidings- en doorgroeimogelijkheden, zelfs zonder hoger diploma?
  • Heb je technisch talent?
  • Werk je graag buiten?
  • Wil je dicht bij huis werken?
  • Wil jij mee werken aan veilig en vlot treinverkeer?

Dan is een job als technicus bij Infrabel iets voor jou. Maak kennis met onze technische talenten en hun specialiteit.

> Naar de vacatures voor technici

Spoorwerken

Onze technici “spoorwerken” kennen alles van sporen en van mechaniek. Ze controleren, meten en evalueren de staat van de sporen, wissels en overwegen en hun omgeving. Ze plannen en organiseren de onderhouds- of vernieuwingswerken en helpen vaak zelf een handje. Ze houden ook toezicht op de goede en veilige uitvoering van de werken.

Seininrichting

Voor onze technici seininrichting hebben wissels, seinen, overwegen en spoordetectiesystemen geen geheimen. Zij zetten dagelijks hun kennis van elektriciteit, elektronica, mechanica én informatica in om de seininrichting op en rond het spoor te vernieuwen, onderhouden en herstellen. Ze analyseren eventuele problemen en lossen ze op met specifieke meetapparatuur en informaticatoepassingen.

Onze controlekamer voor technische installaties zoekt versterking!

Onze experten in de controlekamer Railway Infrastructure Operation Center (RIOC) analyseren van op afstand en met aangepaste informaticatools storingen van technische installaties op het terrein. Kunnen ze deze zelf niet oplossen, dan contacteren ze een lokaal team en begeleiden ze hen bij de herstellingen. Onze RIOC experten houden van problemen analyseren en oplossen, ze weten van aanpakken en staan continu in contact met de ploegen op het terrein. Elke dag heeft wel iets nieuws in petto… Het RIOC moet 24/7 paraat staan, dus deze technici werken in een ploegensysteem.

Bovenleiding en onderstations

Altijd al benieuwd geweest hoe treinen eigenlijk aan hun elektriciteit geraken? Via onze tractie-onderstations wordt de hoogspanning tot minstens 3kV verdeeld via de bovenleidingen.

Onze technici met specialiteit bovenleiding en onderstations zorgen voor de opbouw, het onderhoud, de afregeling en de vernieuwing van de installaties van de bovenleiding (zoals draagmasten, dwarsbalken, bedrading, schakelaars, ...) en voor de regeling, onderhoud en uitbreiding van de tractie-onderstations.

Verwarming, verlichting & drijfkracht

Onze technici Verwarming, verlichting & drijfkracht (VVDK) zijn gefascineerd door de verschillende elektrische installaties op en langs de sporen. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud, de montage en de herstelling van de voedingsinstallaties van de seinen en wissels, middenspanningsinstallaties, wisselverwarming, pompen, verlichting, noodvoedingen, ...

Telecom

Wist je dat de spoorwegen hun eigen privé-GSM-netwerk hebben? Zodat de treinbestuurders en de verkeersleiders altijd in contact kunnen blijven met elkaar. GSM-R, optische glasvezelkabels, informatienetwerken, veiligheidssystemen,… voor onze technici telecom hebben ze alvast geen geheimen meer.  Zij gaan elke dag op pad om de telecommunicatie-installaties van Infrabel te monteren, onderhouden, herstellen en controleren.  Met behulp van specifieke meetapparatuur en informaticatools lossen ze alle problemen op.

 

Bestuurders van werktreinen

Onze operator-bestuurders infrastructuur houden van grote machines en werktuigen en zijn van veel markten thuis. Zij besturen werktreinen en voertuigen die instaan voor het onderhoud van de bovenleidingen en de sporen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat hun werktreinen en voertuigen perfect onderhouden blijven én steken ze, samen met de collega’s, ook zelf de handen uit de mouwen als er aan de sporen of de bovenleiding moet gewerkt worden.