Infrabel goochelt met je leven - 13/07/2017

Honderdduizenden jongeren sporen deze zomer naar de muziekfestivals. In de stations in de buurt van festivals worden regelmatig jongeren gezien die op, over of naast de sporen lopen waar dat verboden is. Juli en augustus zijn traditioneel ook maanden met heel wat spoorlopers. Daarom organiseert infrastructuurbeheerder Infrabel, bij het begin van het  festivalseizoen nieuwe sensibiliseringsacties om jongeren bewust te maken van dit levensgevaarlijke fenomeen. Tijdens de zomer worden verschillende festivals, verspreid over heel het land, aangedaan. Vandaag wordt er gesensibiliseerd in de buurt van Dour Festival.

Je leven is geen illusie

Elke dag opnieuw wagen mensen hun leven door over de sporen te lopen waar dat verboden is. Tijdens de zomervakantie zijn het vooral jongeren die spoorlopen. Om hen zoveel mogelijk bewust te maken van de gevaren van spoorlopen trekt Infrabel heel de zomer met “The Box” naar verschillende muziekfestivals. “The Box” is het nieuwste paradepaardje van de infrastructuurbeheerder. Het is een speciale container, uitgerust met verschillende audiovisuele middelen (beeld en geluid), die overal inzetbaar is. Bij de vorige actie met “The Box” werd er virtuele realiteit gebruikt om jongeren van het secundair onderwijs te bereiken. Deze keer wil Infrabel de jeugd overtuigen met magie! Goochelaars zullen jongeren aanspreken en hen aan de hand van een speciaal ontwikkelde act proberen overtuigen om nooit meer over de sporen te lopen.

Haast belangrijkste oorzaak van spoorlopen

Haast is de belangrijkste oorzaak waarom mensen over de sporen lopen. Ze denken tijd te kunnen winnen door zo een kortere weg te nemen. Ook festivalgangers zijn vaak gehaast. Daarom is er een snelle en een iets langere versie van de sensibiliseringsactie. Wie weinig tijd heeft, krijgt een korte veiligheidsboodschap. Voor wie iets meer tijd heeft, is er een kort animatiefilmpje in “The Box” waar je ziet hoe een spoorloper wordt aangereden door een trein. Tijdens een interactieve act wekt een goochelaar de spoorloper opnieuw tot leven door figuurlijk te goochelen met het leven van de toeschouwers. In het echte leven is er uiteraard geen herkansing. Nadien krijgen de jongeren hun leven terug met de boodschap om de sporen altijd veilig over te steken via een onderdoorgang, brug of overweg. Ten slotte tovert de goochelaar nog oordopjes uit z’n tablet, een praktisch cadeautje.

Veilig naar Dour Festival

“The Box” wordt vandaag ingezet om te sensibiliseren bij Dour Festival. Heel wat jongeren gaan er met de trein naartoe. Uit vroegere controles blijkt dat festivalgangers regelmatig over de sporen lopen in stations in de buurt van festivals. Voor Werchter heeft Infrabel zich dan ook strategisch opgesteld aan het station van Saint Ghislain. Daar passeren duizenden jongeren op weg naar het festivalterrein.

Heel de zomer zoveel mogelijk jongeren bereiken

Vorige zomer sensibiliseerde Infrabel de jongeren over de gevaren van spoorlopen aan het station van Kiewit (Hasselt) tijdens het muziekfestival Pukkelpop. Een succes want heel wat jongeren werden bereikt. Daarom breidt Infrabel de bewustmakingsactie dit jaar uit naar verschillende festivals (o.a. Rock Werchter, Rock Zottegem, Dour Festival, Brussels Summer Festival, Tomorrowland,...). De festivals zijn gekozen in fuctie van hun grootte of hun ligging in de buurt van spoorinfrastructuur (hotspot spoorlopen).

Spoorlopen is levensgevaarlijk

Ondanks de controles van politie, Securail (NMBS) en alle inspanningen van Infrabel (sensibiliseringsacties, plaatsen van afsluitingen en verbodsborden, camerabewaking en struikelmatten) blijft het aantal officiële meldingen van spoorlopers stijgen. In het eerste semester van 2017 waren er 447 officiële meldingen van gevallen van spoorlopen. In diezelfde periode vielen er ook al 3 dodelijke slachtoffers en 3 zwaargewonden. Naast al het menselijke leed, veroorzaakt spoorlopen ook heel wat vertragingen voor het treinverkeer. In 2016 gemiddeld meer dan 5u per dag.

Spoorlopen 2012 2013 2014 2015 2016 2017*
Aantal gevallen 478 477 509 573 679 447
Aantal gevallen 2 9 9 4 7 3
Zwaargewonden 5 4 7 3 1 3
Minuten vertraging 66.039 54.777 62.741 112.327 118.572 58.736

*Voorlopige cijfers 2017

Profiel spoorloper

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de spoorlopers mannen zijn tussen 18 en 34 jaar. Vaak zijn het pendelaars. 60% van de slachtoffers woont in de buurt van spoorinfrastructuur.

Reden spoorlopen %
Kortere weg 45%
Mooie plaats om te wandelen 18%
Verzamelplaats 16%
Angst om onderdoorgang te gebruiken 8%
Verloren voorwerpen in het spoor 7%
Risico opzoeken 4%
Herdenkingsplaats 2%

 

Er zijn plaatsen op het spoorwegdomein waar er vaker aan spoorlopen wordt gedaan. Dat zijn de zogenaamde hotspots. Het Belgische spoorwegnet telt er 53 in totaal (29 in stations en stopplaatsen, 17 op het spoorwegnet en 7 aan overwegen). De helft van het aantal gemelde gevallen van spoorlopen gebeurt op 11% van het spoorwegnet. Spoorlopen gebeurt meestal ’s ochtends (tussen 6u en 8u) en ’s avonds (tussen 15u en 20u) en vaak op woensdag, donderdag en vrijdag. Die uren komen overeen met de ochtend- en avondspits en met het begin en einde van de school.

HotspotsHotspots Aantal Hotspots Aantal
Brussels Hoofdstedelijk Gewest 13 Oost-Vlaanderen 4
Brussels Hoofdstedelijk Gewest 8 Vlaams-Brabant 4
Henegouwen 7 Namen 3
Antwerpen 6 Waals-Brabant 2
Luik 5 Limburg 1