“Infrabel doet het oep z’n Antwaarps”: opmerkelijke lokale actie om nieuwe mensen te vinden - 21/04/2017

Infrabel zoekt dringend mensen die mee willen werken aan een veilig en stipt spoorwegnet. De volgende jaren gaat bijna een kwart van het personeel in de regio Antwerpen-Mechelen met pensioen. Geschikte mensen vinden, is dé uitdaging. Daarom lanceert de Belgische infrastructuurbeheerder, in samenwerking met HR Rail twee bijzondere jobdagen in Antwerpen-Berchem waar je kan “speeddaten” met je toekomstige collega’s. Je kan er een waaier aan boeiende jobs ontdekken. Het opmerkelijke aan dit evenement is dat je letterlijk dezelfde dag nog buiten kan stappen met een nieuwe job. Het evenement is op maat gemaakt van de Antwerpenaar, in het plaatselijke dialect.

Buiten met een nieuwe job

Infrabel onderhoudt, moderniseert en vernieuwt de spoorinfrastructuur in België. Een zeer belangrijke taak waar de infrastructuurbeheerder dringend mensen voor zoekt. Specifiek in de regio Antwerpen-Mechelen is Infrabel op korte termijn op zoek naar meer dan 80 nieuwe medewerkers. Zij zullen gaan werken in ons Logistiek Centrum Infrastructuur (LCI) van Antwerpen-Berchem en Mechelen. Een LCI is een onderhoudscentrum, een uitvalsbasis waar ons personeel klaar staat om overal ter plaatse de spoorinfrastructuur te onderhouden en ook snel uit te rukken in geval van storingen en incidenten. De veiligheid primeert en elke seconde telt, want hoe langer een incident duurt, hoe groter de impact voor de stiptheid.

Geschikte mensen vinden, is een grote uitdaging. Infrabel organiseert daarom, in samenwerking met HR Rail, twee opmerkelijke jobdagen. Op 21 en 22 april 2017 kunnen geïnteresseerden, in het Logistieke Centrum Infrastructuur van Antwerpen-Berchem, kennis maken met hun toekomstige collega’s en kunnen ze komen kijken welke verschillende jobs er in aanbieding zijn. Je wordt als het ware ondergedompeld in “de spoorwereld van Infrabel”. Op de jobdag zelf kan je een contract ondertekenen. Wie dus wil, kan na een bezoek buiten wandelen met een nieuwe job.

Babybommers met pensioen

De komende jaren gaat bijna een kwart van de Infrabel werknemers in de regio Antwerpen-Mechelen met pensioen. Deze mensen vervangen, is een enorme uitdaging. Om te kunnen blijven garanderen dat de treinen veilig en stipt kunnen blijven rijden, haalt Infrabel dus alles uit de kast om nieuwe mensen te vinden.

Infrabel zoekt niet alleen in de regio Antwerpen-Mechelen mensen. In heel de provincie Antwerpen zijn er momenteel bijna 100 vacatures. En voor België loopt dat cijfer zelfs op naar meer dan 700 openstaande betrekkingen.

Een waaier aan profielen

Specifiek voor de regio Antwerpen-Mechelen zoekt Infrabel verschillende profielen. Het gaat vooral om mensen die zullen instaan voor het onderhoud, montage, demontage en afregeling van onze wissels en sporen. Maar Infrabel zoekt onder meer ook elektromechaniciens voor onze bovenleidingen en seininrichting. Op de website: https://www.infrabel.be/nl/jobs-stages/job-days staan meer details over deze beroepen.

De ideale manier om een job te "scoren"

Heel wat bedrijven zoeken mensen. Dat op zich is geen nieuws. Wat wel nieuw is, is de manier waarop Infrabel dit aanpakt. We gaan letterlijk naar de mensen toe in hun plaatselijke dialect. Met de campagne “Ist iet veur aa? Wa denkte” (Is dit iets voor jou? Wat denk je?) proberen we de mensen op ludieke wijze warm te maken om bij Infrabel te komen werken.

Zoveel mogelijk geïnteresseerden bereiken

Een belangrijke doelgroep voor Infrabel zijn de vele technische scholen uit de buurt. De leerlingen worden allemaal op de jobdagen uitgenodigd. Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken, schakelt Infrabel zijn sociale media in. Ten slotte wordt er ook zeer nauw samengewerkt met de mensen van De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Hun expertise is in dit verhaal onmisbaar.

Er volgen ook nog Job Days in Hasselt, Leuven, Brussel en Gent. Kijk op www.infrabel.be/jobdays voor een overzicht.