“The BOX by Infrabel” - jongeren uit secundair onderwijs sensibiliseren met virtuele realiteit - 04/05/2017

Al jaren wijst Infrabel op de gevaren van het niet respecteren van de verkeersregels op het spoorwegdomein. Na de succesvolle sensibiliseringsacties voor het basisonderwijs wordt nu gemikt op de leerlingen van het secundair. Nieuwste “wapen” in de strijd tegen spoorlopen is de virtuele realiteit. De infrastructuurbeheerder pakt uit de met “The BOX by Infrabel”, waar leerlingen ondergedompeld worden in een 360° virtuele ervaring.

Jongeren sensibiliseren over gevaar spoorlopen

Ondanks alle inspanningen van Infrabel, politie en Securail (NMBS) zijn er nog heel veel spoorlopers. Al jaren probeert Infrabel kinderen, vanaf jonge leeftijd, bewust te maken van de gevaren op het spoorwegdomein. Begin dit jaar lanceerde Infrabel nog een speciaal spoorveiligheidspakket voor het lager onderwijs. Een groot succes want de aanvragen van basisscholen uit heel België stromen massaal binnen.

Diezelfde vraag komt ook steeds vaker vanuit de middelbare scholen. Tot nu toe organiseerde Infrabel, vaak in samenwerking met politie en Securail (NMBS), interactieve sessies om jongeren de spoorveiligheidsregels aan te leren. Oudere leerlingen bewustmaken vergt een specifieke aanpak. Betuttelen helpt niet en met een straffend vingertje wijzen is ook geen optie. Wat wel werkt is hen confronteren met de harde waarheid en hen ook een alternatief bieden. Daarom pakt de Belgische infrastructuurbeheerder nu uit met “The BOX by Infrabel”. Een gloednieuw concept om jongeren te sensibiliseren met virtuele realiteit.

Een virtuele oplossing voor een reëel probleem

Om jongeren te wijzen op de gevaren van spoorlopen stapt Infrabel de wereld van de virtuele realiteit binnen. De infrastructuurbeheerder ontwikkelde een container en richtte die in om jongeren volledig te kunnen onderdompelen in een virtuele wereld waar ze met een speciale bril 360° kunnen rondkijken.

Een korte film toont hoe gevaarlijk spoorlopen is. Het scenario is gebaseerd op een realiteit die, jammer genoeg, veel te vaak voorkomt. De leerlingen kruipen in de virtuele huid van een tiener die te laat is voor een examen. Hij/zij neemt een kortere weg en loopt de sporen over waar dat verboden is. Volledig opgeslorpt door z’n smartphone is de jongere zich onvoldoende bewust van zijn/haar omgeving en het aanstormende gevaar,... De beleving in de container wordt nog extra versterkt door speciale effecten zoals geluid, wind, rook en trillingen. De film kan volgens de leeftijd van de doelgroep aangepast worden. Infrabel hecht veel belang aan de feedback van de jongeren. Op basis van hun reacties kan de film nog meer op hun maat gemaakt worden.

Primeur voor Heule verkeersveilig

The BOX by Infrabel wordt in Vlaanderen in primeur voorgesteld op 4 mei 2017 tijdens “Heule verkeersveilig”. Een dag rond het thema verkeersveiligheid waar alle Heulse scholen aan deelnemen. Ongeveer 2.000 leerlingen kunnen de hele dag activiteiten en workshops volgen. Samen met de politie en Securail (NMBS) geeft de infrastructuurbeheerder een interactieve les over spoorveiligheid aan 200 leerlingen. Aansluitend wordt “The BOX by Infrabel” officieel voorgesteld.

Reserveer “The BOX by Infrabel”

Sensibiliseren stopt natuurlijk niet in Heule. Bedoeling is om zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Scholen die geïnteresseerd zijn in “The BOX by Infrabel” kunnen de virtuele container via dit contactformulier op de website van de infrastructuurbeheerder reserveren. De container kan verschillende dagen op de speelplaats geplaatst worden. Op die manier kunnen zoveel mogelijk jongeren bereikt worden.

Spoorlopen is levensgevaarlijk en wettelijk verboden

Tijdens het eerste trimester van 2017 vielen al 3 dodelijke slachtoffers als gevolg van spoorlopen. Stuk voor stuk ongevallen die hadden vermeden kunnen worden indien de verkeersregels werden gerespecteerd. Ondanks alle maatregelen (controles, camerabewaking, afsluitingen, struikelmatten en bewustmakingscampagnes) blijft het aantal officiële meldingen van spoorlopen stijgen.

Naast al het menselijke leed zorgen spoorlopers ook voor heel wat vertraging voor de treinreizigers. In 2016 was er gemiddeld meer dan 5u vertraging per dag door spoorlopen.

Spoorlopen is wettelijk verboden. Wie betrapt wordt, riskeert een boete die kan oplopen van 250 tot 3000 euro.