Opleiding hulpdiensten gevaarlijke stoffen - 15/05/2017

Infrabel organiseerde gedurende twee weekends een praktische opleiding voor de hulpdiensten, over het vervoer van gevaarlijke stoffen via het spoor. In samenwerking met verschillende partners werd voor het eerst een erkende praktische module aangeboden, als aanvulling op eerdere theoretische opleidingen die Infrabel al organiseerde.

RID

​Slechts 5 procent van het transport van gevaarlijke stoffen verloopt via het spoor, hoewel dit één van de veiligste manieren is om gevaarlijke stoffen te vervoeren. Wanneer hulpdiensten toch tussenbeide moeten komen bij een incident, zijn er uiteraard zeer specifieke aandachtspunten.

Om die concrete richtlijnen onder de aandacht te brengen van de hulpdiensten, organiseerde Infrabel in het verleden al een aantal theoretische opleidingen. Nu werd de theorie ook omgezet in praktijk, namelijk op vrijdag 5 en zaterdag 6 mei in het LCI van Ronet en op 12 en 13 mei in het LCI van Antwerpen-Berchem. Dat gebeurde in samenwerking met de Algemene Directie Civiele Veiligheid van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, de chemische sector (BASF), VTG Rail Europe, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en Lineas (B-Logistics).

In Ronet mochten we 150 deelnemers verwelkomen en in Antwerpen-Berchem nog eens 180. Tijdens praktische workshops leerden brandweermannen en andere hulpverleners onder meer hoe ze snel kunnen achterhalen welke gevaarlijke stoffen zich aan boord van de trein bevinden. Ook kwamen ze te weten hoe goed een ketelwagen beschermd is tegen lekken, en hoe een diesel- of een elektrische locomotief kan worden stilgelegd. En wat als de brandweer moet blussen maar er nog een spanning van 3.000 tot 25.000 volt op de bovenleiding staat? Concrete, praktische vragen waar hulpverleners mee geconfronteerd kunnen worden en waar onze opleiding hen een antwoord op biedt.

Erkende opleiding

Hulpdiensten worden gelukkig niet vaak opgeroepen voor incidenten met gevaarlijke stoffen. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor wanneer het toch mocht voorvallen, is het dan ook van fundamenteel belang om terreinervaringen met elkaar te delen, zodat de interventiediensten dergelijke incidenten in de toekomst nog beter kunnen inschatten en beheersen.

De opleiding wordt erkend door het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE). Ze richt zich voornamelijk op de brandweer, maar ook politieagenten en noodplanambtenaren hebben baat bij de praktische workshops.