Onze klanten

Infrabel staat als beheerder van de Belgische spoorinfrastructuur in voor de verdeling van de capaciteit op het Belgische spoornet. Spoorwegondernemingen en transporteurs kunnen bij ons rijpaden aankopen voor reizigers- of goederentransport. Naast NMBS, de nationale reizigersoperator, heeft Infrabel nog tal van andere klanten.

Wie mag op het Belgische spoornet rijden?

De spoorwegsector is in België volledig geliberaliseerd voor het goederenverkeer, zowel nationaal als internationaal. Dat betekent dat eender welke spoorwegonderneming gebruik mag maken van ons spoornet. Sinds 2015 kan ook elk bedrijf rechtstreeks spoorcapaciteit aanvragen bij Infrabel. Om te mogen rijden op het Belgische spoornet is het behalen van de nodige veiligheidsvergunningen en – certificaten verplicht. 

Ook de markt van het internationale reizigersverkeer is in België open voor vrije concurrentie. Het binnenlandse reizigersverkeer is nog niet geliberaliseerd. NMBS is vandaag de enige operator in dat marktsegment. 

Een overzicht van de actieve goederen- en reizigersoperatoren in België:

Zoekt u een veilig, duurzaam en efficiënt transportmiddel voor het vervoer van uw goederen? Contacteer ons dan vrijblijvend op yourmoves@infrabel.be of op het telefoonnummer + 32 (0) 2 432 28 37 / + 32 (0) 2 432 28 46 / + 32 (0) 2 432 28 66. 

Starten als spoorwegonderneming: wat u moet weten

Een spooraansluiting voor bedrijven

Dankzij een private spoorverbinding kunnen bedrijven rechtstreeks aansluiten op het Belgische spoornet. Ondernemingen moeten vandaag rekening houden met heel wat belemmeringen bij de organisatie van hun logistieke keten: Mobiliteitsproblemen, ecologische voetafdruk, wegentaks, leveringssnelheid, stijgende olieprijzen … Het spoor biedt een duurzaam en veilig antwoord op deze logistieke problemen. 

Wilt u als bedrijf graag aansluiten op het openbare spoornet? Contacteer ons dan vrijblijvend op yourconnection@infrabel.be of +32 2 432 28 40.

Europese goederensnelwegen

Om het spoorverkeer verder te stimuleren, investeert Europa in heuse spoorsnelwegen voor het goederentransport. Deze internationale spoorlijnen worden uitgerust met uniforme seininrichtingssystemen om het grensoverschrijdend treinverkeer te vereenvoudigen. Ze verbinden de belangrijkste Europese economische slagaders: havens, luchthavens, logistieke hubs enz. 

Lees meer over het Europese goederenspoornet in België

Meer hierover