Stoppen als het rood is: meer dan het overwegen waard - 10/12/2018

Op maandag 10 december heeft Infrabel in het hart van de Antwerpse haven het startschot gegeven voor een nieuwe sensibiliseringsactie, specifiek gericht op vrachtwagenchauffeurs. In het havengebied liggen er heel wat overwegen, waarvan een groot aantal zonder slagbomen. Jammer genoeg gebeuren er elk jaar ook ongevallen aan deze overwegen.

Actie Haven van Antwerpen

In 2017 telden we 51 ongevallen aan overwegen, waarvan 18 in havengebied. In 84% van deze gevallen was dit te wijten aan het niet naleven van de signalisatie door vrachtwagenbestuurders. Daarom wilden we ook dit jaar weer de aandacht te vestigen op het belang van de veiligheidsregels aan overwegen.

Deze sensibiliseringsactie, specifiek voor vrachtwagenbestuurders, vindt net zoals vorig jaar plaats tijdens de eindejaarsperiode. Tijdens deze donkere dagen is de zichtbaarheid soms beperkt door de korte dagen en de soms slechte weersomstandigheden (sneeuw, ijzel, laagstaande zon ...).

Campagne overweg Haven van Antwerpen

Een klare kijk op de signalisatie

Daarom organiseren we een symbolische actie in 2 terminals van de haven (MPET & Combinant). Om de aandacht te vestigen op het belang van de rode lichten aan overwegen, konden bestuurders de voorruit van hun vrachtwagen laten schoonmaken, als symbool voor de gezamenlijke inspanningen van Infrabel en zijn partners om de zichtbaarheid van de overwegen in de havens te verhogen.

Tegelijk is dit ook een goede gelegenheid om een gesprek aan te knopen met de chauffeurs over de veiligheid en het belang van te stoppen aan een gesloten overwegen. Hierbij ontvingen ze ook een zonnebril met onze veiligheidsboodschap. Een nuttig cadeau, want een zonnebril is altijd handig bij een laagstaande zon om alle verkeerssignalisatie beter te kunnen zien.

Samenwerking met verschillende partners

Naast de actie in de haven, wordt de boodschap ook online verspreid: via social media, applicaties zoals Waze en de mediakanalen van onze partners. Want deze campagne is immers tot stand gekomen dankzij de goeie samenwerking met verschillende partners zoals de haven van Antwerpen, de beroepsfederaties voor vrachtwagenbestuurders, de terminals in de haven ...