Infrabel bekroond op SmartRail World Innovation Awards 2018 - 19/04/2018

Infrabel valt opnieuw in de prijzen met zijn digitaliseringsproject Smart Railway! Op dinsdag 17/04/2018 wonnen we de tweede prijs op de SmartRail World Innovation Awards 2018 in de categorie 'Project of the year'. Met Smart Railway maken we ons sporen "slimmer" door sensoren te plaatsen en speciale meettreinen in te zetten. Zo kan de infrastructuur ons proactief vertellen wanneer een onderhoudsbeurt nodig is. 

SmartRail World Innovation Award

Infrabel wint met zijn digitaliseringsproject Smart Railway de tweede prijs in de categorie 'Project of the year' op de SmartRail World Innovation Awards 2018. Dat is een internationale community dat zich toespitst op de laatste ontwikkelingen in spoor- en metrotechnologie. Dit is opnieuw een mooie erkenning voor Infrabel, dat reeds in 2014 van start ging met het digitaliseren van zijn spoorinfrastructuur.

In 2017 werden we al bekroond door Price Waterhouse Coopers en Mainnovation en wonnen we ook een Trends Digital Pioneer Award voor onze digitale innovatie.

Slimme sporen met Smart Railway

Smart Railway is een van de grootste digitaliseringsprojecten in België waarmee Infrabel de spoorinfrastructuur intelligent wil maken. Door het plaatsen van sensoren en het inzetten van speciale meettreinen meten we onze infrastructuur digitaal uit. Deze gegevens worden verzameld in een centrale databank. Op basis van die resultaten kunnen we voorspellen wanneer de infrastructuuronderdelen toe zijn aan een onderhoudsbeurt of wanneer ze moeten worden vervangen.

Zo kunnen we progressief overschakelen van periodiek onderhoud naar voorspellend onderhoud, waarbij potentiële problemen tijdig aan het licht komen en opgelost worden vooraleer ze zich stellen. Dat komt de veiligheid en de regelmaat van het treinverkeer ten goede.

Smart Railway is bedoeld om onze onderhoudsploegen te ondersteunen in hun opdracht en om de productiviteit en efficiëntie te verhogen. Tussen 2014 en 2020 investeert Infrabel meer dan 50 miljoen euro in dit project. Op een periode van 10 jaar wordt hierdoor meer dan 200 miljoen euro terugverdiend.