Ontsporing goederentrein in Aubange: waarschijnlijk woensdag opnieuw één spoor in gebruik - 22/05/2017

Onze technische ploegen werken onvermoeibaar verder om de infrastructuur te herstellen nadat een goederentrein vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag ontspoorde in Aubange. Op dit moment worden er herstellingswerken uitgevoerd aan het minst beschadigde spoor. Dat spoor zou normaal woensdagochtend opnieuw in gebruik genomen worden.

Ontspoorde goederentrein in Aubange

Na de ontsporing konden 23 van de 25 wagons hun reis via het spoor verderzetten richting Frankrijk. De twee ontspoorde wagons werden getakeld met behulp van twee kranen. Onze ploegen werken ondertussen onophoudelijk verder aan de beschadigde infrastructuur.

De schade aan de spoorweginfrastructuur bedraagt naar schatting vijf miljoen euro. Maar liefst 26 km sporen, 13 km betonnen dwarsliggers (of 21.700 stuks), 7 wissels en de bekleding van verschillende overwegen moeten vervangen of hersteld worden op het zwaarst beschadigde spoor. Deze herstellingswerken duren vermoedelijk nog enkele weken.

Op het minst beschadigde spoor moet 300 meter gerepareerd worden. Als die herstellingswerken afgerond zijn, moeten nog veiligheidstesten uitgevoerd worden. Normaal zal dit spoor woensdagochtend opnieuw in gebruik kunnen worden genomen.

Wanneer dat spoor terug in dienst is, kunnen de reizigers- en goederentreinen opnieuw rijden tot in Athus en Aarlen, aan verminderde snelheid. In Aarlen zullen er aansluitingsmogelijkheden voorzien worden voor reizigers naar het Groothertogdom Luxemburg. Momenteel rijden de treinen tot in Virton, waar er pendelbussen zijn voorzien.

De beschadigde spoorlijn verbindt de Belgische havens met die in Zuid-Europa. Het is de op een na belangrijkste spoorwegverbinding van het land voor het goederentransport. Elke week maken in België een 400-tal treinen gebruik van deze lijn.