Infrabel goes green in het LCI Brugge - 03/07/2018

Duurzaamheid en milieu staan centraal in onze bedrijfscultuur. Eén van aspecten van onze 5de prioriteit ‘Op één lijn met de samenleving’, is het jaarlijks actieplan ‘milieubeleid’. Deze keer staat het LCI Brugge in de schijnwerpers. Het ontpopt zich tot een groene ‘hub’ en kreeg op 3 juli Viceminister-president van de Vlaamse Regering Bart Tommelein op bezoek.

LCI Brugge: zonnepanelen, laadpalen en groene toekomst

Het LCI Brugge staat centraal in het meest recente actieplan van Infrabel voor milieubeleid en de eerste resultaten zijn alvast zeer concreet: de plaatsing van een 220-tal zonnepanelen op het dak van het LCI en magazijn en 5 elektrische laadpalen met 10 laadpunten voor bedrijfsvoertuigen. Daarnaast worden de Infrabelvoertuigen voor interventies stelselmatig vervangen door elektrische exemplaren.

De gloednieuwe zonnepanelen zullen 60.000 kWh/jaar aan groene elektriciteit produceren. Dit komt overeen met het verbruik van zo’n 17 gezinnen. Onze groene elektriciteitsproductie zal volledig verbruikt worden door het LCI Brugge en als stroom voor de bovenleiding. En daar blijf het niet bij want het LCI Brugge heeft nog meer groene plannen zoals het installeren van een windturbine van beperkte omvang.

Groene golf in heel het land

Infrabel is met deze duurzame innovatie in Brugge niet aan zijn proefstuk toe. In Wallonië maakt het LCI Ronet al jaren dagelijks werk van duurzaamheid op de werkvloer: pelletkachel, bijenkorven, partnerships met Natagora, efficiënte isolatie, plantenmuren, … Het zijn maar enkele van de groene innovaties die in het Naamse Ronet ondertussen dagelijkse kost zijn. De inspanningen van de collega’s daar werden onlangs beloond met een Belgian Business Award for the Environment (BBAE) van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Een mooi voorbeeld dat maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen in het DNA van Infrabel zit!

Tijdens zijn bezoek naar aanleiding van het indienststellen van de zonnepanelen kreeg Bart Tommelein (Viceminister-president van de Vlaamse Regering) ook uitgebreid toelichting over de visie en inspanningen van Infrabel op het vlak van groene energie en dagelijkse duurzaamheid voor en door elke medewerker. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!