Infrabel wint de Corporate IT Award 2018 in de categorie Digital Enterprise - 22/11/2018

Infrabel mocht gisterenavond de 1e prijs in ontvangst nemen voor ons “Smart Railway”-project op de Corporate IT Awards, in de categorie Digital Enterprise. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan bedrijven uit de privé en publieke sector die opmerkelijke resultaten boeken op het terrein van de digitale innovatie. Proficiat aan alle collega’s die hebben bijgedragen aan dit project!

Corporate IT Awards 2018

De Belgische spoorinfrastructuur is uitgebreid en moet goed onderhouden worden om te voldoen aan de eisen van iedere klant: op tijd, comfortabel en veilig reizen. Daarom zet Infrabel al enkele jaren volop in op digitalisering van inspecties van het spoor en op “voorspellend onderhoud”. Dat wil zeggen dat we de problemen willen oplossen nog voor ze zich stellen. Om dit te realiseren willen we onze sporen als het ware slimmer maken. Dit innovatieve project kreeg dan ook de toepasselijke naam “Smart Railway”.

Sensoren, meettrein en drones

Smart Railway is op weg om tegen 2022 de volledige Belgische spoorinfrastructuur te digitaliseren. We zorgen er voor dat onze sporen met ons gaan praten. Een gigantische operatie. Zo worden o.a. seinen, overwegen en wissels uitgerust met sensoren die allerlei gegevens doorsturen over de staat ervan. Daarnaast zetten we ook een speciale meettrein in die data verzamelt over de toestand van onze sporen en bovenleidingen. Met drones worden bruggen en palen voor telecommunicatie geïnspecteerd. Deze gegevens en foto’s worden met behulp van artificiële intelligentie geanalyseerd om ons te vertellen wanneer en waar onderhoud nodig is. Op die manier kunnen we heel gericht en snel onderhoudstaken sturen naar tablets van onderhoudsploegen. Dat is nog beter voor de veiligheid en de stiptheid.

Erkenning van specialisten

We zijn bijzonder trots op deze prijs. De Corporate IT Awards zijn dan ook niet zomaar een prijsuitreiking. De jury is samengesteld uit voormalige Chief Information Officers, technologie experten en bedrijfsleiders. In totaal waren 24 bedrijven uit de privé en publieke sector genomineerd in zes verschillende categorieën. De uitreiking is een mooi bewijs dat de Belgische infrastructuurbeheerder dankzij een sterke innovatiedrang een belangrijke rol speelt onder de digitale leiders.

Corporate IT Awards 2018

Proficiat aan het hele Smart Railway-team

Graag willen we alle collega’s die aan het Smart Railway-project hebben bijgedragen, bedanken voor hun inzet. Dit is opnieuw een mooie erkenning voor jullie harde werk. Het is niet de eerste keer dat Infrabel in de prijzen valt voor dit project: vorig jaar mochten we ook al de Trends Digital Pioneers Award in ontvangst nemen en eerder dit jaar wonnen we de tweede prijs op de SmartRail World Innovation Awards 2018 in de categorie “Project of the year”.

Corporate IT Awards 2018