Bedrijvigheid op de lijn 144 - 13/04/2018

Er zijn onderhoudswerken aan de gang op de lijn 144 tussen Gembloers en Jemeppe. Er werd ook een nieuwe trogbrug geplaatst in Mazy. Het verkeer werd tijdens de werkzaamheden onderbroken.

Pont_Onoz

Onderhoudswerken tussen Gembloers en Jemeppe-sur-Sambre

Tijdens de schoolvakantie zit Infrabel niet stil op lijn 144! Momenteel worden er over een lengte van 13 km een tiental bruggen en steunmuren nauwgezet nagezien. Heel wat taluds worden gecontroleerd en verstevigd. Op verschillende wanden vinden er inspecties en onderhoudswerken plaats. Op deze wanden, die 10 tot 30 meter hoog kunnen zijn, zijn gespecialiseerde ploegen in de weer om struikgewas te verwijderen, hier en daar bomen te vellen en rotsblokken die op de sporen dreigen te vallen, weg te halen. In totaal wordt 14 km spoor vernieuwd en komt er nieuwe ballast op een 50 meter lange moerassige strook. Zo’n zestigtal mensen voeren deze werken uit.
 
In Onoz krijgt de spoortunnel ook een opknapbeurt. De seinploegen nemen er de verlichting onder handen om de zichtbaarheid te verhogen.

Een nieuwe trogbrug in Mazy

Bij de werf ten zuiden van Gembloers in Mazy komt heel wat millimeterwerk kijken.. Er wordt immers een nieuwe trogbrug geplaatst waar dubbeldektreinen onderdoor zullen kunnen rijden. Het nieuwe kunstwerk werd volledig vervaardigd aan de hand van geprefabriceerde elementen en nadien via uitzonderlijk vervoer ter plaatse gebracht, waar het boven de sporen wordt geplaatst. De nieuwe U-vormige brug vervangt de oude brug die in augustus 2016 werd afgebroken. Sommige elementen van deze oude brug konden opnieuw worden gebruikt. Zo bleef een deel van de brughoofden, waarop het brugdek zal rusten, bewaard. Twee steunen bleven ook deels behouden. Deze elementen werden eerst opnieuw op gelijke hoogte gesteld om een goede ondersteuning van de draagbalken van de nieuwe brug te verzekeren. Op de nieuwe brug zal er opnieuw gemotoriseerd vervoer mogelijk zijn.