Afgerukte bovenleidingen, een te vaak terugkerend probleem! - 20/04/2018

Deze morgen, rond 04u20, werden de bovenleidingskabels van een overweg in Rebaix afgerukt door een wegvoertuig. Hierdoor was het treinverkeer tussen Ath en Lessines een tijdlang in beide richtingen onderbroken. Infrabel wijst erop dat dergelijke incidenten doorgaans het gevolg zijn van onachtzaamheid of onoplettendheid en dat ze zware hinder veroorzaken voor de reizigers.

Vertragingen en een levensgevaarlijke situatie

Vrachtwagens met een te hoge lading of een kraanarm die te ver uitsteekt, dit zijn de 2 meest gekende voorbeelden van situaties waarin bovenleidingkabels aan een overweg worden afgerukt door een onachtzame of onoplettende bestuurder.   

Het ongeval van deze morgen is reeds het 5e soortgelijke incident in 2018. Dergelijke incidenten hebben altijd een grote impact op de stiptheid van de treinen voor de reizigers. Ondanks de snelle tussenkomst van de technische diensten van Infrabel is het treinverkeer dan immers vaak gedurende meerdere uren volledig onderbroken.

Bovendien ontstaat er zo een levensgevaarlijke situatie! Op een klassieke bovenleiding staat maar liefst 3.000 volt. Een afgerukte kabel die op een voertuig of voorbijganger terechtkomt, kan fatale gevolgen hebben.
Bovenleidingen hangen nochtans altijd op een veilige, reglementaire hoogte: op minstens 4m80 en maximaal 6m hoogte. Langs beide kanten van de overweg staat bovendien een 4m50 hoge portiek (bestaande uit twee palen met daartussen een kabel gespannen) dat wegverkeer met een te hoge lading moet afweren. Hoewel het verkeersreglement voertuigen een maximale hoogte van 4 m oplegt, zijn er ondanks alle veiligheidsmaatregelen, nog veel te veel incidenten met voertuigen met een te hoge lading.

Incident op de lijn 90

Het treinverkeer op de lijn 90 tussen Ath en Lessines was vandaag een tijdlang onderbroken in beide richtingen wegens een afgerukte bovenleiding door een wegvoertuig.
Het incident deed zich voor rond 4u20 ter hoogte van de overweg in Rebaix. Het voertuig rukte een slagboom van de overweg en de bovenleidingskabels boven de sporen af.
De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf en de spoorwegpolitie stelde een proces-verbaal op.

De technische diensten van Infrabel zijn onmiddellijk ter plaatse gegaan om de sporen zo snel mogelijk opnieuw in dienst te stellen.