1.800 bezoekers op Open Monumentendag - 10/09/2018

Op zondag 9 september nam Infrabel in Wallonië voor het tweede jaar op rij deel aan Open Monumentendag. In Plombières en Mariembourg, de twee sites waar we onze deuren openstelden voor het grote publiek, kregen we bijna 1.800 bezoekers over de vloer.

1.800 kijklustigen en spoorfanaten

Infrabel  nam dit jaar in Wallonië voor de tweede keer deel aan Open Monumentendag. Die dag openden we de deuren van twee sites, in Plombières en in Mariembourg, voor bezoekers die zo de unieke kans krijgen om zich onder te dompelen in de rijke geschiedenis van onze spoorinfrastructuur. In totaal maakten ongeveer 1.800 jonge en minder jonge kijklustigen (en spoorfanaten) via bezoeken, wandelingen en verschillende activiteiten kennis met een deel van ons erfgoed.

Stoomtreinen en unieke kunstwerken

In Mariembourg konden de bezoekers dankzij de vereniging ‘Chemin de fer à Vapeur des 3 Vallées’ de wereld van de spoorwegen anno 1900 op verschillende manieren ontdekken. Zo konden ze gaan voor een ritje aan boord van een stoomtrein of kiezen voor een tochtje met een autorail op lijn 132, een spoorlijn die tussen Mariembourg en Treignes door drie valleien loopt. Tijdens deze Open Monumentendag stelde Infrabel op zijn sites ook spoormaterieel tentoon voor het onderhoud van het spoornet:  onderstopmachines, ballastploegen, enz. Daarnaast gaf de infrastructuurbeheerder ook demo’s van bijvoorbeeld aluminothermisch lassen.

In Plombières konden de bezoekers enkele unieke Belgische kunstwerken van naderbij bekijken. Op nauwelijks drie kilometer van elkaar vielen immers twee knappe kunstwerken te bewonderen: de brug van Buschhausen en de tunnel van Botzelaer. De brug is in die zin bijzonder omdat twee sporen en een verkeersweg elkaar daar kruisen. De tunnel is dan weer indrukwekkend omwille van het concept van de ‘verstrengelde sporen’: boven op het eerste spoor is er een derde spoor gebouwd dat doorgang biedt aan buitengewone spoorkonvooien.

Bedankt aan alle medewerkers!

Het is vooral de inzet van de vele Infrabel-collega’s die zorgde voor een geslaagde tweede deelname aan Open Monumentendag. We willen iedereen dan ook van harte bedanken! Onze collega’s gaven met veel enthousiasme, en in een ongedwongen sfeer, tekst en uitleg over hun job en over wat er dagelijks in onze bedrijf gedaan wordt. Nadien kregen alle bezoekers de kans om vragen te stellen en van gedachte te wisselen over wat ze te zien kregen.