Grote werkzaamheden op de lijn Brussel-Namen - 10/08/2017

Infrabel voert vanaf 12 augustus infrastructuurwerken uit op de lijn 161 (Brussel-Namen).

Werf tussen Rogier en Brussel-Luxemburg

Van 12 tot 27 augustus voert Infrabel tussen Rogier en het station Brussel-Luxemburg grote vernieuwingswerken uit aan de spoorinfrastructuur. Over een afstand van ongeveer 1600m worden sporen, dwarsliggers en de ballast volledig vervangen. Daarnaast zal er ook een nieuwe drainering geplaatst worden. Er wordt slechts op één van beide sporen gewerkt (het andere spoor werd immers in 2016 al aangepakt) maar om de materialen vlot te kunnen aanvoeren, moet het treinverkeer op deze lijn gedurende drie weekends toch volledig worden onderbroken.

Om de impact van deze werken op de reizigers tijdens weekdagen zo beperkt mogelijk te houden, hebben NMBS en Infrabel tussen Brussel-Schuman en Brussel-Noord een dienst op enkelspoor uitgewerkt. Voor sommige verbindingen op dit baanvak geldt dan ook een aangepaste dienstregeling. Bij andere treinen werd het traject dan weer aangepast.

Treinverkeer tussen Ottignies en Brussel-Luxemburg drie weekends onderbroken

Tijdens het lang weekend van 15 augustus (12 tot en met 15 augustus) en de daaropvolgende weekends (19-20 augustus en 26-27 augustus ), worden treinen die normaal tussen Ottignies en Brussel-Luxemburg rijden bij het binnen- en buitenrijden van Brussel omgeleid via Leuven (lijn 139) en Brussel-Noord (lijn 36). Bijgevolg stoppen deze treinen niet in de stations Brussel-Luxemburg en Brussel-Schuman. Op maandag 14 augustus zal de treinverbinding IC 18 (Liers-Luik-Namen-Brussel-Luxemburg) niet verder rijden dan Ottignies. Om de impact van sommige afgeschafte S-verbindingen (tussen Brussel-Luxemburg en Brussel-Zuid) tijdens die weekends zo beperkt mogelijk te houden, mogen de klanten van de NMBS met hun treinbiljet ook op het MIVB-net reizen.

Tweede fase van de werkzaamheden in Beauvallon

Nog steeds op de lijn 161, maar nu tussen Namen en Rhisnes, gaat op 18 augustus de tweede fase van de werf voor de beveiliging van de rotswand van Beauvallon van start. Deze werkzaamheden zullen duren tot 8 december. Tijdens deze fase werken onze ploegen de bouw af van het tweede deel van de 250 m lange betonnen sleuf om het treinverkeer te beschermen. Tegelijkertijd zullen ze ook de sporen verplaatsen en de elektrische installaties vernieuwen.

Bijgevolg wordt er op weekdagen tussen Rhisnes en Namen een treindienst op enkelspoor ingelegd. Ondanks de inspanningen van de twee spoorbedrijven zullen sommige verbindingen op dit baanvak toch volgens een aangepaste dienstregeling rijden, terwijl andere treinen een ander traject zullen volgen of niet verder rijden dan een bepaald station. Er wordt ook een busdienst ingelegd ter vervanging van de L-treinen die niet tussen Rhisnes en Namen zullen rijden.

Tijdens het weekend zullen de treinen in de werkzone volgens een dienst op enkelspoor rijden, behalve op 19 en 20 augustus en 25 en 26 november. Tijdens die twee weekends worden de treinen omgeleid vanaf Gembloux naar Jemeppe-sur-Sambre (lijn 144) en Namen (lijn 130) en omgekeerd. Voor treinen die niet verder rijden dan Gembloux wordt een busdienst ingelegd zodat de reizigers hun reis kunnen voortzetten.

Een aangepaste treindienst

Voor reizigers op deze lijn van en naar de Brusselse Noord-Zuidverbinding werd door Infrabel en NMBS een aangepaste treindienst uitgewerkt. Alle details van deze treindienst kan je terugvinden via de informatiekanalen van NMBS (www.nmbs.be, de facebook- en twitteraccounts van de NMBS, het personeel in de stations) of door contact op te nemen met de klantendienst (02/528.28.28). De spoorwegonderneming vraagt de reizigers om zich vooraf goed te informeren.