Veiligheid

Autowrak on tour (december 2016 - februari 2017)

Autowrak Infrabel
Looptijd 06/12/2016 tot 06/02/2017

Dagelijks negeren tientallen autobestuurders en zwakke weggebruikers de rode lichten en de gesloten slagbomen aan overwegen. In 2016 registreerden we maar liefst 391 incidenten aan overwegen, waarvan 45 ongevallen. Vaak met tragische gevolgen.

Gedurende twee maanden confronteerde Infrabel groot, klein, jong en oud met de restanten van een autowrak. Het doel van de campagne? Alle weggebruikers herinneren aan de verkeersregels bij het oversteken van een overweg en hen tonen wat het gevolg kan zijn wanneer je die veiligheidsregels niet respecteert.

Statistieken ongevallen aan overwegen

We willen zoveel mogelijk ongevallen vermijden aan overwegen, kritieke plaatsen waar de rijweg onze sporen kruist. Sensibiliseringscampagnes voor het grote publiek blijven nodig. Dat blijkt uit de statistieken: in 2016 stelden we 391 incidenten vast aan overwegen, waarvan 45 ongevallen. Bij die 45 ongevallen raakten 8 personen zwaargewond en vielen er 4 dodelijke slachtoffers.

Naast al het menselijke leed, heeft dit ook een impact op de stiptheid van het treinverkeer: incidenten aan overwegen hebben in 2016 gemiddeld 2u11 vertraging per dag veroorzaakt.

Infographic kerncijfers ongevallen aan overwegen

Autowrak en flyers

Flyer campagne autowrak on tour

Om de mensen aan het denken te zetten, trokken we door het hele land met een auto die door een trein is aangereden op een overweg. Het wrak werd op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Wallonië tentoongesteld in de buurt van drukke overwegen, vlakbij een station of op een marktplein.

Verder deelden we flyers (een bladwijzer in de vorm van een Sint-Andrieskruis met veiligheidstips) uit aan voorbijgangers en weggebruikers die een risicovolle overweg kruisten. Er werden ook USB-sticks in de vorm van een Sint-Andrieskruis uitgedeeld om de personen te belonen die de veiligheidsregels aan overwegen respecteerden.

Controles

Tijdens onze bewustmakingsacties door de tien provincies van België konden we rekenen op de steun van de lokale politie, de federale spoorwegpolitie en Securail (NMBS). Zij voerden controles uit aan enkele risicovolle overwegen. In totaal werden daarbij 2 processen-verbaal uitgeschreven in Vlaanderen (één voor een voetganger en één voor een autobestuurder) en 16 in Wallonië (vier voor voetgangers en twaalf voor autobestuurders, waarbij één rijbewijs onmiddellijk werd ingetrokken).

Wie betrapt wordt op een overtreding kan een zware boete krijgen van enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s. Een gesloten overweg oversteken, is één van de zwaarste overtredingen uit het verkeersreglement. Overtreders riskeren dat hun rijbewijs wordt ingetrokken, zelfs als de overtreding begaan wordt wanneer ze te voet zijn.

Infographic resultaten campagne autowrak

Resultaat van de campagne

We hebben meer dan 13.000 personen bereikt met deze actie. Alles samen verdeelden we 7.500 flyers in Vlaanderen en 6.400 flyers in Wallonië. Vele duizenden voorbijgangers waren erg onder de indruk van het autowrak. Zij zullen zeker twee keer nadenken alvorens nog een gesloten overweg over te steken.

En we hopen van u hetzelfde… Word geen statistiek!

Meer info over de maatregelen die wij nemen om ongevallen aan overwegen te voorkomen.

Meer hierover