Vernieuwingswerken Leuven - Sint-Joris-Weert

Wij voeren vernieuwingswerken uit op de spoorlijn 139 tussen Leuven en Sint-Joris-Weert. Tijdens deze werken gaan wij verschillende overwegen op dit traject vernieuwen. Daarnaast worden er wissels en bovenleidingen vernieuwd.

Tussen het station van Leuven en het station van Sint-Joris-Weert.

Start van de werken: 06/04/2018
Einde van de werken: 16/04/2018

Verwante berichten

Meer info over de werken

Welke werken voeren we uit?

Het gaat hier over verschillende vernieuwingswerken die wij gegroepeerd zullen uitvoeren tijdens de werkperiode. Wij voorzien de volgende werken: vernieuwen van meerdere overwegen, vernieuwen van wissels en vernieuwen van de bovenleidingen. We maken tevens van de gelegenheid gebruik om ook de taluds te onderhouden, doorsteken te creëren voor onze bekabeling en de sporen, seininrichtingen en bovenleiding te onderhouden.

Wat zijn de fases van de werken?

 • Voorbereidende werken: deze worden uitgevoerd tijdens de nachten van 10-11, 11-12, 17-18, 18-19, 24-25, 25-26 maart, 31 maart-1 april en 1-2 april. Het gaat hier meer specifiek over het lossen van materialen via werktreinen en kranen. In deze fase kan er beperkte geluidshinder optreden. Aangezien het hier over een mobiele werf gaat, zal er niet elke nacht op dezelfde locatie gewerkt worden.
   
 • Uitvoering van de werken: van 6 april tot 16 april. De werken worden ononderbroken (dag, nacht en weekend) uitgevoerd.
   
 • Nazorg: elke nacht van zaterdag op zondag en zondag op maandag, en dit in de periode van 21 april tot en met 1 juli. Aangezien het hier over een mobiele werf gaat, zal er niet elke nacht op dezelfde locatie gewerkt worden.

Welke overwegen, wissels en bovenleidingen worden er vernieuwd?

 • de overweg van de Naamsesteenweg in Heverlee: van 8 april om 15u tot 14 april om 18u
 • de overweg van de Willem De Croylaan in Heverlee: van 6 april om 20u tot en met 15 april om 16u
 • GEWIJZIGDE PLANNING: de overweg van de Bogaardenstraat in Oud-Heverlee: van 7 april om 2u tot en met 11 april in de namiddag
 • GEWIJZIGDE PLANNING: de overweg van de Ophemstraat in Oud-Heverlee: van 11 april, na openstellen van de overweg in de Bogaardenstraat, tot en met 15 april om 16u
 • de overweg van de Reigersstraat in Sint-Joris-Weert: van 10 april tot en met 23 april
 • de overweg van de Pastoor Tillemansstraat in Sint-Joris-Weert: van 10 april tot en met 23 april
 • de overweg van de Beekstraat in Sint-Joris-Weert: van 6 april om 23u tot en met maandag 9 april om 3u. Deze overweg wordt niet vernieuwd, maar wordt wel afgesloten uit veiligheidsoverwegingen, aangezien de werken aan de wissels zich ter hoogte van deze overweg bevinden.
 • de wissels aan het station van Sint-Joris-Weert, ter hoogte van de IJzerenwegstraat en de Stationsstraat: in de periode tussen 6 en 16 april
 • de bovenleiding tussen Leuven en Heverlee in de periode van 7 april tot en met 14 april, telkens tussen 6u en 22u. Er zullen ook enkele nachtwerken zijn tussen het station van Leuven en de Hoegaardsestraat.

De overwegen zullen telkens tijdens de volledige duur van de werken afgesloten zijn voor alle verkeer. Een omleiding werd opgesteld in samenspraak met de gemeente en de politie. Voor meer info hieromtrent kunt u terecht bij de gemeente.

Welke hinder kunt u ondervinden?

Om veiligheidsredenen vinden deze werken ook ‘s nachts plaats. De werken kunnen geluidshinder met zich meebrengen. Infrabel doet er alles aan om deze hinder tot een minimum te herleiden. Gelieve er bovendien rekening mee te houden dat het hier om een mobiele werf gaat. Er wordt dus niet iedere dag op dezelfde plaats gewerkt. Uiteraard moeten de verschillende fases van het project perfect op elkaar worden afgestemd.

Wij zijn ons bewust van de hinder die deze werkzaamheden kunnen veroorzaken en danken u alvast voor uw begrip.

Van 6 tot 16 april zal het treinverkeer tussen Leuven en Waver onderbroken zijn. Er worden wel vervangbussen ingelegd. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u door naar de NMBS via www.nmbs.be.

Nog vragen?

Een dergelijke werf verstoort onvermijdelijk het dagelijkse leven van de buurtbewoners. Infrabel neemt heel wat maatregelen om het ongemak dat de werf kan veroorzaken tot een minimum te beperken.

De cel Info Buurtbewoners behandelt, in samenspraak met de medewerkers op het terrein, vragen en klachten van buurtbewoners. Wanneer dat nodig is verdeelt ze infoberichten om de buurtbewoners te informeren over de hinder die nacht- of weekendwerken kunnen veroorzaken. Heeft u nog vragen? Neem dan via dit formulier met ons contact op.