Veiligheid

Laatste nieuwe bel aan overwegen (mei 2016)

Looptijd 02/05/2016

Alle overwegen met een bel in België beschikken voortaan over een nieuw belgeluid. Op maandag 02/05/2016 werden de laatste twee overwegen met het nieuwe belsignaal uitgerust. Naast de modernisering van de signalisatie aan overwegen, is ook de sensibilisering van het grote publiek noodzakelijk om de veiligheid aan overwegen verder te verhogen. Infrabel organiseerde dan ook verschillende campagnes rond het nieuwe belgeluid. Op 02/05/2016 vond een laatste actie plaats waarbij op bijna alle Belgische radiozenders een korte campagnespot te horen was. 

Een nieuw belgeluid voor meer veiligheid aan overwegen

Onze technische ploegen startten in 2014 met de geleidelijke installatie van een nieuw belgeluid aan alle Belgische overwegen die zijn uitgerust met een bel. Het gaat in totaal om 1 550 overwegen en meer dan 3 100 nieuwe bellen (gemiddeld twee per overweg). Een grootschalig vernieuwingsproject dat perfect past in onze strategie voor de verdere verhoging van de veiligheid aan overwegen. 

Waarom een nieuw belgeluid?

Het nieuwe belsignaal biedt verschillende voordelen:

  • Beter waarneembaar: Het nieuwe belsignaal is een “pulserend” of golvend geluid. Daardoor zal het beter hoorbaar zijn en dus veiliger. Bovendien is er veel minder kans op defecten.
  • Meer duurzaamheid: De levensduur van het nieuwe belsignaal is een stuk langer. Bovendien heeft het minder onderhoud nodig en verbruikt het minder stroom.
  • Minder hinder: Het nieuwe belsignaal is enkel gericht naar de weggebruikers die zich op de overweg bevinden, dat maakt het minder storend voor omwonenden.

Meer hierover