Volledige onderbreking van het verkeer in de Noord-Zuidverbinding tijdens het weekend van 1 mei 2017 - 21/04/2017

Een zeldzame gebeurtenis: het treinverkeer in de Noord-Zuidverbinding zal gedurende drie dagen stilgelegd worden, tussen 29 april en 1 mei 2017 . De reden daarvoor is de afwerking van de infrastructuurwerken aan de seininrichting. Er zal hinder zijn voor het nationale en internationale personenvervoer.

Noord-Zuidverbinding (Brussel)

Overgang naar een geautomatiseerd seininrichtingssysteem

Dagelijks passeren 1.200 treinen langs de Noord-Zuidverbinding. Een onderneming van zulke omvang is altijd een uitdaging. ‘s Nachts of in het weekend worden regelmatig een of twee sporen buiten dienst gesteld om werken uit te voeren, maar dit keer werd beslist om, gezien de omvang van de karwei, de hele verbinding af te sluiten. Dat werd al een halve eeuw niet meer gedaan.

Voor Infrabel is veiligheid de allergrootste prioriteit. Over het hele spoorwegnet wordt de seininrichting gemoderniseerd met spitstechnogolgie, en dat is uiteraard ook het geval voor de Noord-Zuidverbinding. Zo heeft Infrabel belsist om de bestaande elektromechanische technologie te vervangen door een geautomatiseerd systeem. Die fase zal nu voltooid worden zonder het verkeer significant te hinderen. Nu rest ons alleen nog de laatste etappe van het project: de veiligheidstests uitvoeren.

Veiligheidstesten verantwoorden de onderbreking

Om onze nieuwe installatie te controleren, moet een reeks testen uitgevoerd worden die cruciaal zijn om de veiligheid van het toekomstige treinverkeer te garanderen. Maar om dat te kunnen doen, moet het verkeer uitzonderlijk onderbroken worden. Daarom zal er dus tijdens het weekend van 1 mei geen enkele trein rijden tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Zuid.

Aangepast vervoerplan voor internationaal verkeer

Thalys

De Thalys zal Nederland met Parijs en Brussel verbinden volgens een aangepaste dienstregeling. Hij zal om Brussel heen gaan via lijn 28. Tussen Parijs en Duisland zal de Thalys geen halte hebben in Brussel-Zuid, maar wel in Luik-Guillemins en in alle Duitse haltes.

IC-Brussel Amsterdam

Het vertrekstation zal Brussels Airport-Zaventem zijn. Reizigers naar Nederland worden verzocht via Brussel-Noord naar Mechelen te rijden, waar ze de IC-trein kunnen nemen. In omgekeerde richting moeten reizigers in Mechelen afstappen en een aansluiting nemen naar Brussel-Noord.

ICE

De ICE vertrekt vanuit Brussel-Noord richting Duitsland. De dienstregeling blijft dezelfde tussen Brussel-Noord en Duitsland.

Eurostar

Het verkeer verloopt normaal.

TGV® Bruxelles-France

Het verkeer verloopt normaal.

Aangepast vervoerplan voor nationaal verkeer

We verzoeken de reizigers de site van de NMBS te raadplegen: www.nmbs.be