Infrabel vernieuwt spoorlijn Hasselt - Tongeren tijdens marathonwerkweekend - 09/08/2017

Infrabel werkt permanent aan het onderhoud en de vernieuwing van de spoorinfrastructuur op het Belgische spoornet, zo ook op de strategische spoorlijn Hasselt – Tongeren (lijn 34). Van zondag 13 augustus (00u00) tot en met woensdag 16 augustus (04u30) gebeuren er grootschalige moderniseringswerken op het 25 km lange spoortraject tussen Hasselt en Tongeren. Tijdens dit verlengde werkweekend is er geen treinverkeer mogelijk en rijden er vervangbussen van NMBS.

Grote vernieuwingswerken voor een verhoogde veiligheid en kwaliteit

Verspreid over de verschillende werven op het traject tussen Hasselt en Tongeren zijn er dan een 50-tal mensen permanent (dag en nacht) aan het werk voor de vernieuwing van de spoorlijn 34. Hierbij worden er ook verschillende werktreinen en tal van werfkranen ingezet. Infrabel combineert tijdens dit marathonwerkweekend van 72u zoveel mogelijk werken (= massificatie) met het oog op een verdere verhoging van de veiligheid en kwaliteit (stiptheid en comfort) van het treinverkeer. De totale investering voor deze moderniseringswerken (inclusief de 1ste fase*) bedraagt ongeveer 4 miljoen euro.

Een overzicht van de belangrijkste werken tijdens het marathonwerkweekend:

  • Station Hasselt: vernieuwing van de spoorstaven (rails) en wissels
  • Baanvak Hasselt – Bilzen: vernieuwing van de spoorstaven aan de overwegen Molenstraat (Diepenbeek), Boomstraat en Nijverheidsstraat (Bilzen), kabelwerken, uitgraven van grachten
  • Baanvak Bilzen – Tongeren: vernieuwing van de spoorstaven tussen Bilzen en Tongeren, vernieuwing van de spoorstaven en dwarsliggers aan de overweg Hasseltsestraat (Bilzen), volledige vernieuwing van de overweg Eldersbroek (Tongeren), maaien van bermen
  • Station Tongeren: onderhoud van de bovenleiding van alle perronsporen met een werktrein

4 overwegen afgesloten voor alle wegverkeer tijdens werken

Tijdens deze werken zijn er 4 overwegen afgesloten voor alle wegverkeer (ook voor voetgangers en fietsers):

  • Overweg Nijverheidsstraat in Bilzen: op zondag 13/08 van 06u tot 16u
  • Overweg Boomstraat in Bilzen: van zondag 13/08 om 06u tot en met dinsdag 15/08 om 16u
  • Overweg Hasseltsestraat in Bilzen: van zaterdag 12/08 om 22u tot en met woensdag 16/08 om 04u30
  • Overweg Eldersbroek in Tongeren: van zaterdag 12/08 om 22u tot en met vrijdag 25/08 om 16u

    Tijdens de werken aan de overweg Eldersbroek is er steeds een veilige doorsteek voor voetgangers en fietsers mogelijk, maar niet van 12/08 om 22u tot 16/08 om 04u30 en ook niet op 19/08.

In samenspraak met de betrokken gemeente en de lokale politie is er telkens een plaatselijke omleiding voor het wegverkeer voorzien.

Vervangbussen tussen Hasselt en Tongeren in plaats van treinverkeer

Door deze werken is er van zondag tot en met dinsdag geen treinverkeer mogelijk tussen Hasselt en Tongeren. In beide richtingen rijden er vervangbussen van NMBS met haltes in de stations/ stopplaatsen Hasselt, Diepenbeek, Bilzen en Tongeren. De uurregeling van de bussen is afgestemd op die van de treinen en is vooraf aangekondigd in de betrokken stations en op de website www.nmbs.be .

1ste fase van vernieuwing van spoorlijn 34

In een eerdere fase* heeft Infrabel van eind oktober 2016 tot eind april 2017 stapsgewijs moderniseringswerken uitgevoerd tussen Hasselt en Tongeren. Tijdens 18 zondagen werden de spoorstaven, dwarsliggers en een aantal overwegen vernieuwd. Ook toen heeft NMBS een busdienst ingelegd als alternatief voor het onderbroken treinverkeer.