Een groene berm met wandelpaden en uitkijkpunt over polder en sporen - 08/05/2017

Grote (spoor)infrastructuurwerken beïnvloeden in grote mate het landschap rond het dorp Zwankendamme. Om de leefbaarheid van het dorp en de bewoners te garanderen, is onder andere de bouw van een grote groene berm in Zwankendamme voorzien.

Infrabel organiseert in het kader van de recente bouwaanvraag voor de inrichting van deze volumebuffer, samen met de stad Brugge en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een infomoment voor alle buurtbewoners in de infocontainer van Zeebrugge Open in Zwankendamme op woensdag 10 mei tussen 15 u en 20 u.  

Groene ruimte voor recreatie

De groene volumebuffer wordt ten oosten van de bundel Zwankendamme aangelegd met grond uit de achterhaven van Zeebrugge en uit de werf zelf. Op de hellingen komt streekeigen beplanting. Dankzij zwakke beloopbare hellingen, wandelpaden en verschillende rustpunten zal deze groenbuffer van 9 meter hoog (ten opzichte van de sporen) een echt ontmoetingspunt worden. Er komt ook een uitkijkpunt met zicht op Zwankendamme, Lissewege, de polder en de sporen.

Participatie en informatie

Aan het definitieve ontwerp, dat wij nu voorstellen, zijn heel wat participatie en informatiemomenten voorafgegaan. De bouwaanvraag voor de inrichting is in februari ingediend en de inrichting van de berm zal volgens de huidige planning in 2019–2020 gebeuren. De bouw van de berm zelf is reeds in april dit jaar gestart.

Dit is een duurzaam en in de omgeving geïntegreerd project  van Infrabel waarbij TUC RAIL en VLM zorgen voor de studie, het concept en de uitvoering. Voor de inrichting van de groenbuffer is een budget van ca. 400 000 euro (incl. BTW) uitgetrokken. Ook de stad Brugge, het Vlaams gewest en de Europese Unie financieren een deel van het project. Het Vlaams gewest staat in voor een voorfinanciering. MBZ stelt ophogingsgrond ter beschikking.